Farduri de pleoape minerale făcute de tine

Vă spuneam la finalul unui articol anterior că vă voi da detalii privind modalitatea de a vă construi o colecţie de farduri minerale fără să mâncaţi ceai cu margarină 2 săptămâni ca să aveţi bani pentru ele. Le puteţi cumpăra gata făcute şi să plătiţi un adaos comercial de 200%-800% sau le puteţi face singure luând ingredientele şi amestecând. Din păcate nu am găsit în România ingredientele, aşa că le-am luat online, din SUA.

Fardurile de pleoape minerale sunt făcute în general în două feluri:

1. Se face o bază din ingrediente care oferă adeziune (dioxid de titaniu, caolin, sericit, miristat de magneziu etc.  în funcţie de reţetă) la care se adaugă oxizi de fier pentru farduri mate şi mica pentru farduri non-mate (satinate, strălucitoare, metalice etc.); sau

2. Se aleg din zecile de sortimente de mica colorată cele dorite şi la aceastea se adaugă un procent mic din ingredientele pentru adeziune de mai sus (adesea doar dioxid de titaniu care face treaba bine); multe versiuni de mica colorată au deja dioxid de titaniu în compoziţie, ceea ce înseamnă că aderă pe piele şi pot fi utilizate ca atare sau combinate cu alte nuanţe pentru a obţine ce culori ne plac. Singura condiţie la aplicare este cea universală pentru fardurile minerale: se aplică pe o bază (vezi articolul despre cum se aplică fardul de pleoape mineral).

Faptul că multe sortimente de mica aderă pe piele funcţionează în avantajul nostru, căci în loc să dăm o căruţă de bani pe 2-3 farduri minerale pentru pleoape sau pe celebrii pigmenţi „de firmă”, putem lua de aceeaşi bani mostre de mica colorată şi de aditivi şi ne putem face propriile amestecuri, obţinând o infinitate de nuanţe.

Sunt 2 magazine online de la care eu mi-am cumpărat în trecut mica şi aditivi: www.coastalscents.com şi TKBtrading.com. Mai este şi monave.com dar nu am luat nimic de la ei deocamdată.

Ca să vă faceţi singure fardurile de pleoape trebuie să cumpăraţi:

  • aditivi -baza gata preparată de la TKB sau dioxid de titaniu + miristat de magneziu (dioxidul de titaniu oferă super adeziune iar miristatul de magneziu face fardul catifelat şi „cremos”) şi
  • mica (1. în culorile primare – roşu, galben şi albastru- împreună cu o mica neagră şi una albă – recomand ultrasilk mica sau satin pearl mica pentru cea albă sau 2. în ce culori vreţi voi, aşa cum am făcut eu)

Pigmenti mica 1De la coastalscents am luat mostre de mica la preţul de 1 dolar pliculeţul cu o linguriţă de pudră. Tot de la această firmă mi-am luat şi borcănaşe de 10 grame volum în care încape perfect cantitatea din pliculeţ. Mai au şi de 5 grame volum, care sunt perfecte pentru a pune culorile pe care ni le facem singure. În imaginea din stânga (clic pentru imaginea mare) puteţi vedea o parte din pigmenţii mei puşi în borcănaşele de care vă ziceam. Unele mica au adeziune, puteţi vedea pe unele capace că s-a lipit praf, altele necesită puţin dioxid de titaniu, sericit şi miristat de magneziu (tot sample size din fiecare care costă tot 1 $ – dioxidul de titan e la 28.35 grame  cea mai mică cantitate şi costă 3.25$ dar vă va ajunge o veşnicie!!!)

Iată o reţetă de pornire: 3 părţi bază (gata făcută sau amestec în părţi egale de dioxid de titaniu şi miristat de magneziu) la o parte pigment (mica, oxizi – oxizii sunt mai greu de amestecat complet în bază, trebuie pistil şi mojar sau un grinder de cafea).  Puneţi într-o punguţă ziplock, sigilaţi şi frecaţi între palme uşor pentru a omogeniza culoarea în punguţă.  Testaţi culoarea pe mână. Dacă vă place, lăsaţi aşa, dacă nu, mai puneţi ce culori vreţi voi pentru a obţine o culoare pe placul vostru. Eu folosesc ca unitate de măsură linguriţa mică albă din imaginea de mai jos (are .15 cc) şi mi-am luat şi setul de măsuri roşii din Ikea, de la ustensile pentru bucătărie, dar sunt prea mari pentru ce-mi fac eu.

Fard mineralMulte dintre versiunile de mica de la coastal scents aderă pe piele (gen gama paradise). Culorile la care la ingrediente găsiţi deja dioxid de titaniu au aderenţă gen Opal Tan Mica Powder care conţine Mica 77019  şi Titanium Dioxide 77891 (cifrele sunt codurile de identificare în registru internaţional pentru resp. substanţă, nu vă bateţi capul cu ele); dacă aţi pus ochii pe asemenea culori nu mai are sens să luaţi şi aditivi, mica va adera la baza de machiaj fară probleme.

Pentru adeziune mai puteţi folosi şi o mica denumită Satin Pearl care este translucentă şi nu albeşte atât de mult precum dioxidul de titaniu sau mica Ultra Silk (care este în poze mai jos) pentru un aspect catifelat şi uşurinţă în aplicare. Şi mostrele din aceste variante de mica ajung pentru multe combinaţii.

Pun câteva linkuri utile către ingredientele şi pigmenţii de la coastalscents.com. La tkb trading e cam aceeaşi chestie, au tone de ingrediente pentru cosmetice, inclusiv zeci de nuanţe de mica din care să alegem, doar că au parcă o comandă minimă de 19 dolari, chiar dacă pentru 1.5 dolari ei oferă o cantitate mult mai mare de produs, gen o lingură care necesită borcanaş de 20 de grame volum pentru depozitare (mostrele de pudră vin în punguţe cu ziplock). Eu persoanal prefer coastalscents din cauză că nu au comandă minimă, deşi la TKB au mult mai multe produse şi au şi o bază pentru fardul de pleoape gata amestecată, şi un kit pentru farduri de ochi cu tot ce trebuie. Pun link către kitul lor de farduri de pleoape, care este chiar $19 şi conţine tot ce vă trebuie dacă vreţi să vă aventuraţi în realizarea unor farduri minerale homemade. Uitaţi şi link direct către baza mată pentru fard de pleoape pe care o oferă TKB trading dacă vreţi să luaţi altă mica în afara celei din kit şi baza gata făcută de aici.

Oricum, vă imaginaţi că ce v-am zis eu este varianta simplificată, trebuie ca voi să vă uitaţi la culori, să alegeţi ce vă place, să vă gândiţi cum aţi vrea să mai combinaţi din ele şi să alegeţi ce finiş vreţi să aibă pigmenţii, pentru că unele mica sunt tare sclipitoare. Dar fiecare sortiment are de obicei o descriere bună şi vă va ajuta.

Oricare dintre cele două site-uri de care v-am spus au inclusiv borcănaşe şi punguţe ziplock.

PS. În imagini sunt variante de mica luate de la coastalscents, am pus şi numele culorii poate vă place ceva, să ştiti ce este.

Pigmenti micapigmenti mica 2

{ 4 trackbacks }

{ 54 comments… read them below or add one }

lavy

cata bataie de cap…eu sutn o pers ffffoaaaaarte comoda si nu cred ca voi face vreodata asa ceva..dar tu ai putea sa le vinzi aci pe blog daca faci in plus:P

Răspunde

Anca

chair ai putea sa le vinzi daca ai in plus! oricum e o treaba foaaarte lunga si grea…eu iau de-a gata sunt mai lenesa.

Răspunde

Gabriela

Şi mie îmi place să le iau gata făcute, dar îmi place şi să le fac, mai ales că economisesc bani şi le dau cadou prietenelor. Cât despre comercializarea acestora…momentan nu am energie să mă dedic, poate mai încolo fac un concurs şi dau premiu câteva…aşa ca să fac cuiva o bucurie.

Răspunde

efi

Buna!
Am facut schimb de linkuri dar vreau sa te rog frumos daca poti sa schimbi numele din Living or Not in Be bEautiful pentru ca acela e titlul blogului si nu are legatura cu adresa de url. Si acel Hihi mai bine nu scrii nimic. Multumesc!

Răspunde

Gabriela

Da să trăiţi! Am modificat şi am scos „Hihi”. Dacă vrei să pun altă descriere în locul acestuia, spune-mi. Eu am scris astfel pentru că nu am avut inspiraţie pentru o descriere a blogului, contribuţia din partea ta este mai mult decât binevenită în acest scop.

Răspunde

Alice In Vintageland

WOW! Si mie imi place sa-mi fac singura lucururi – in special haine si accesorii, farduri n-am incercat:):):), dar pe bune esti geniala – ca un mic alchimist! Imi place blogul tau tare de tot!:)

Răspunde

Gabriela

Mă bucur că-ţi place blogul. Îmi place foarte mult să fac diverse chestii handmade, mi-aş face şi săpun la rece dacă aş avea condiţii. Fardurile am început să le fac după ce am calculat cam cât m-ar costa să-mi iau toate culorile pe care le voiam. Dacă mi le fac eu, costul per fard ar fi de max. 1-2 dolari, comparativ cu 5-10 dolari cât m-ar costa să-l iau gata făcut.

Răspunde

Dana

Buna, Gabriela
Minunata categoria Machiaj Mineral. Caut de ceva vreme o firma distribuitoare de produse profesionale de make-up mineral( pentru un salon de estetica). Am cateva oferte, insa vorba ta … ar trebui vreo luna sa mananc pesmeti. 🙂 Pachetele sunt extrem de scumpe. Am lucrat cu machiaj clasic, dar am ramas impresionata de machiajul mineral in urma unei prezentari la care am participat. M-a entuziasmat marea „adaptabilitate” pe care o ofera machiajul mineral, in zeci de combinatii.
Imaginatie sa ai, ca poti adapta fardurile fct de necesitati: il poti face fond de ten, ruj, lac de unghii, samd.
De ceva vreme, cu agenda in fata iau de zor notite de la tine si ma pregatesc sa lansez si eu o comanda. Dar pana atunci cu siguranta te voi contacta pentru eventualele neclaritati. Sau de ce nu, poate te gandesti la o colaborare?

Răspunde

Gabriela

Dana
Te voi ajuta cu informaţii cu mare plăcere în măsura posibilităţilor (mai am şi eu de învăţat).

Răspunde

Wyo

am o intrebare in legatura cu comanda de pe http://www.coastalscents.com.in cat timp a venit comanda,cum ai platit card sau mandat postal ? ups se pare ca nu doar o intrebare …..

Răspunde

Gabriela

2-3 săptămâni a durat până să primesc produsele şi am plătit cu cardul

Răspunde

Ann

Salut.Am si eu o intrebare. Pe site-ul TKB am gasit 67 feluri de aditivi. Care anume din ele este cel pe care l-ai folosit? 🙂

Răspunde

Gabriela

Baza gata făcută, TKB Matte Texture Base for Eyes.

Răspunde

bluee

nu se merita sa cumperi de la coastal scents!!! transportul costa de 3 x pretul unei truse complete de farduri de la ei :((

Răspunde

camicorina

dar articolul despre pensule de pe ebay l-ai citit? daca dai clic acolo pe jolieeeee boutique si celia make up ai sa dai de toate paletele de farduri de la coastascents (fara nume desigur ca nu au voie) 😉

Răspunde

Gabriela

Da, paletele pot fi cumpărate mult mai avantajos de pe ebay, dar în cazul ingredientelor pentru machiaj mineral (la care am făcut referire în articol) situaţia este mult mai roz din punct de vedere al costurilor. 🙂

Răspunde

camicorina

cred ca m-am bagat ca musca in f…ata vacii (scuze!)

Răspunde

Luisa

chiar asa?atunci cum sa facem sa obtinem si noi produsele din State la preturi decente?????

Răspunde

Gabriela

Nu ştiu ce înseamnă pentru tine preţuri decente, poţi fi puţin mai clară? Luând ingrediente şi făcându-le tu singură ieşi mult mai ieftin decât dacă le-ai cumpăra gata făcute.

Răspunde

andreea cretu

Buna,
eu iau produse din state din romania de la http://www.skinpriority.ro. Sunt produse BellaPierre
la sectiunea machiaje minerale. Pentru mine sunt ok si le-asi recomanda oricand oricui.
Aveti grija de tenul vostru. pupici

Răspunde

alexa

Buna ziua tuturor.Am o mare rugaminte:cum pot sa comand produsele celor de la Coastal Scents?Ma gandeam in privinta transportului sa ma cuplez cu 2 prietene si asa e mai ieftin (cred), dar problema e de unde le comand si sa fie safe si sa primesc produsele anul asta :P? multumesc anticipat.

Răspunde

Gabriela

Produsele Coastal Scents le poţi lua de pe site-ul lor. http://www.coastalscents.com.

Răspunde

alexa

Multumesc pt raspuns.Am vizitat site`ul lor si am o mica nelamurire..tu ai spus ca ti`ai luat de la ei produse…ai platit mult taxele? adica pt o comanda de 150 dolari …cat crezi ca o sa platesc extra ?

Răspunde

Gabriela

Pentru o asemenea sumă vei plăti tva care este de 19% şi taxe poştale de 2.2 lei care sunt taxele standard percepute pe orice pacheţel. Dar trebuie să vorbeşti cu vameşul de la oficiul poştal cu vamă de care aparţii să întrebi dacă vor mai fi taxe suplimentare. Uneori vameşii sunt permisibili şi nu te vămuiesc, alteori sunt foarte stricţi.

Răspunde

Dorina

Buna. As vrea si eu sa imi fac un fard de obraz (un blush) cu o nuanta deschisa de roz sau rosu si binenteles fara sclipici. Crezi ca as putea sa imi prepar blush-ul numai din mica? Poti sa imi recomanzi cateva nuante dintre cele pe care ti le-ai comandat tu pana acum?

Răspunde

Gabriela

Complet mat nu cred. Cele mate au de obicei bază plus oxizi. Sunt foarte multe varietăţi de mica, cel mai simplu ar fi să te uiţi la culorile care îţi plac şi să citeşti descrierea. Cele la care zice ca sunt pearlescent s-ar putea să meargă, dar nu va fi mat, vei avea un fel de glow (nu ştiu cum să-i zic în română). Acolo spune la fiecare varietate de mica cum este, dacă este strălucitoare, perlată, etc. Din ce mi-am comandat eu până acum… nici una nu este conform dorinţei tale, toate sunt strălucitoare, sau metalice pe piele.

Răspunde

Ruxandra

Imi spui, te rog, de unde ai cumparat setul acela de lingurite din poza 2? Am nevoie de asa ceva. Multumesc mult.

Răspunde

Ruxandra

Scuze, am recitit postarea si am aflat de unde: traiasca Ikea:)

Răspunde

Gabriela

Da, de la Ikea şi au şi la Daiso, magazinele acelea cu diverse de la asiatici.

Răspunde

Ruxandra

Multam, Gabi. Is din Buc., am mers mai demult pe la Daiso, dar cred ca mi-au scapat din vedere…O sa caut, sunt utile oricum.

Răspunde

Alyna

Buna Gabriela.Tu nu ai la vanzare farduri minerale,sau fond de ten mineral?Sau sti pe cineva care vinde?Ast rasp tau.SI app imi place foarte mult blogul tau.

Răspunde

Ianani

Buna fetelor,
Si eu am tot cautat farduri minerale deoarece am pielea foarte sensibila.O perioada am cumparat on-line mica si farduri mate din Anglia, dar mai nou au aparut si in Romania, in magazine on-line. Ce mi s-a parut interesant este faptul ca au si pudre de fructe ce pot fi folosite ca farduri si baze de machiaj gata preparate.Eu sunt incantata de ele.Au pudre de zmeura si merisor care au culori superbe

Răspunde

Gabriela

Spune-mi şi mie cum se numesc, te rog. M-ai făcut curioasă. 🙂

Răspunde

Alina

am vorbit cu epurica dar nu mia mai rasp

Răspunde

myshi

Hai ca am gasit eu site-ul ca si eu am fost curioasa, suna interesant , ce zici? http://www.cosmetica-bio.ro/extract_pudra_de_merisor-52914.p.html

Răspunde

Gabriela

Momentan din ce am văzut pe site arată foarte bine pudrele alea din plante.

Răspunde

raluca

buna. imi poti da te rog mai multe detalii despre cum ai comandat pigmentii? costurile etc? astept un raspins pe mail . multumesc mult

Răspunde

laura

tare mult mi-a placut cum ai explicat totul. si mai ales ca ai o groaza de linkuri, pentru cei care vor mai multe detalii. multumesc mult.

Răspunde

Luthelo

Un 10 de la mine pentru acest articol. Nu sunt maniaca dupa machiaj insa le agreez pe cele naturale care scot anumite trasaturi in evidenta.

Nu stiu cati ar fi fost de accord sa puna pe tava acest mic/mare tutorial 😀 Departe de mine gandul de a ma apuca de asemenea indeletnicre, cu toate ca intotdeauna mi-a placut sa ma joc cu culorile.

E fain sa stiu cum s-a nascut fardul meu de obraz si de pleoape de care nu ma pot desparti:)

Răspunde

crosetutza

Buna Gabi,
Am descoperit magazinul tau dar cam traziu. Pe viitor vor aparea produse noi in magazin? Mi-ar placea sa pot testa si eu un astfel de produs.

Răspunde

ioana

buna Gabriela,
cercetez de ceva vreme elemental.ro( au o gramada de chestii numa’ bune pentru homemade-uri, de ex: creme , farduri, ape parfumate).m-ar ajuta foarte mult parerea ta despre produsele lor, mai ales cele din care poti sa-ti prepari singura fardurile( asta avand in vedere ca esti ”calificata” in productia de fardurele).
merci mult , o saptamana faina!

Răspunde

Gabriela

Sunt ok, îţi oferă cam tot ce-ţi trebuie ca să-ţi faci farduri, trebuie doar să-ţi iei un mixer, ceva gen râşniţă de cafea ca sa amesteci oxizii cu baza 🙂

Răspunde

maria-cristina

salutare,e super interesant tot ceea ce explici.recunosc cinstit ca e prima oara cand aud de cosmetice facute acasa,sau cel putin nu m-am interesat, mult mai practic fiind sa le cumpar gata facute din magazin.de asemenea nu prea inteleg ce e cu bazele,oxizi,etc.dar din curiozitate am incercat sa caut totusi sa vad ce gasesc si uite poate va este de ajutor ;au si lingurite de precizie, cantar ,eprubete, mixer ,pigmenti mati si sidefati,si ce mi-a placut mie foarte mult sunt niste culori super tari.oricum seamana cu ceea ce ai explicat tu poate nu mai trebuie sa comanzi din strainatate.http://www.elemental.ro/113-coloranti-pigmenti-machiaj

Răspunde

crosetutza

Si eu am comandat ingrediente de pe elemental.ro. Am fost mulumita de produse, insa dezamagita de modul de livrare, din 3 comnezi 2 au fost livrate gresit si astfel lucrurile s-au complicat, dar intr-un final au rezolvat aceste neplaceri.

Răspunde

Dorothi

Eu sunt mare fan Elemental. Am inceput simplu, cu uleiurile de corp si am fost foarte incantata. Fiind insarcinata vreau sa stiu ca, ce aplic pe piele nu e nociv pt mine ori pt bebe. Acum am crema de fata, de corp, de protectie solara si masca de fata, facute de mine. Sunt usor de facut cu putin interes iar satisfactia e imensa . Acum urmeaza sa mai fac si pt bebe o crema protectoare pt scutece si sampon, dar mai astept 2-3 saptamani sa fie „proaspete” cand vine pe lume.

Răspunde

Gabriela

Şi eu aş fi la fel de grijulie dacă aş aduce pe lume un copil. Dar ai dreptate, este foarte plăcut să-ţi faci singură lucruri de uz personal iar uleiurile naturale pentru corp sunt o mană cerească, bat orice cremă din comerţ la rezultate pe termen lung. Ţin pumnii cu bebele, să fie sănătos şi să te lase să dormi 8 ore pe zi 😀

Răspunde

doris

Ceau Gabriela:)
ma bucur tare mult ca am dat de siteul tau. Spunea-i ca nu ai de unde sa comanzi ingredientele pentru prepararea propriilor tale farduri minerale, hommade…(sper ca am scris corect:). Am gasit eu un blog numit sideris http://sideris.ro/pigment-mineral-mat-rosu.html. Pe acest blog gasesti mai multe marci ce produc farduri si produse BIO, intra la MAYAM http://sideris.ro/pigment-mineral-mat-rosu.html aici vei gasi o multitudine de pigmenti (sunt senzationali, cel putin in poze) si sunt mega ieftini: 3grame de pigment gasesti intre 6 lei si max 18 lei, am ramas uimita!!!! Te as ruga daca ai timpul necesar sa tragi si tu cu ochiul pe site si sa mi spui si mie parerea ta despre pigmenti (mie imi par naturali, dar tu sti mai bine fiind consumatoare de ceva timp).
Astept cu foarte mare nerabdare parerea ta si un replay. Iti las emailul meu:D, 🙂
doris_giapanizz@yahoo.com

Răspunde

Gabriela

Bună Doris, ştiu site-ul sideris de mult timp, de când am scris articolul au apărut şi-n România pigmenţi. Eu între timp i-am luat în continuare din SUA, însă pentru persoanele din RO care vor cantităţi mici de ingredinte sideris şi elemental oferă suficient 🙂

Răspunde

Cristina

Buna!
Am descoperit acest articol al tau si am vazut cateva baze care imi plac foarte mult.
Nu mi-am facut farduri pana acum, dar sunt in perioada in care strang informatii si sigur voi face in viitorul apropiat.
Fonduri de ten minerale ai incercat sa faci?
Eu am gasit ieri, din intamplare, un site care comercializeaza farduri, fonduri de ten si primere minerale. Si ma gandesc ca as putea sa mi le fac si eu.
De 1 an si jumatate imi fac cremele singura si sunt foarte multumita de tenul meu. La inceput mi-a fost teama sa nu stric ingredientele, dar usor usor am inceput sa ma pricep.
Si as vrea sa incerc sa imi fac si farduri.
Sper sa mai faci astfel de postari si sa mai arati ce farduri ai facut.

Răspunde

Gabriela

Bună Cristina.

Am încercat să fac și fon de ten mineral. Mi-a ieșit ceva pentru uz personal de care am fost mulțumită.

Răspunde

lorena

Buna Gabriela. Am comandat si eu pigmenti minerali de pe elemental.ro si am constatat ca nu se prea adera ok pe piele … in sensul ca ii aplic pe o baza cremoasa si daca clipesti de cateva ori pigmentul incepe si migreaza si in acelasi timp devine mai putin vizibil. Intrebarea mea este : pigmentii cumparati de pe tkb sunt aceeasi ca si cei de pe elemental ? Sau cei din Sua adera si se fixeaza mai bine ?

Răspunde

Gabriela

Nu pot face o comparație între cele două surse pentru că nu am luat niciodată pigmenți de la elemental. Însă cei pe care îi am eu aderă dacă sunt aplicați peste bază de fard de pleoape. Însă singuri pigmenții (mica pigmentată) nu prea aderă și nici nu rezistă pe piele, se strânge sau se topește în piele. În special cei cu aspect sidefat sau perlat. Dacă vrei să te joci puțin ți-aș recomanda să amesteci pigmenții cu puțin dioxid de titan și oxid de zinc. Puțin de tot. Cele două îmbunătățesc aderența. Am văzut că au și sericit cerat (mica cu ceară vegetală) la 25 de grame… daca iei 25 de grame din cele 3 îți poti face farduri pentru întreaga viață. Sericitul este incredibil de fin, face fardurile fine și delicate, vei vedea că dioxidul de titan este cretos, albește foarte mult amestecul (este pigment alb prin excelență)… Poți încerca un amestec egal, să zicem o linguriță dioxid de titan, una de oxid de zinc, 1-2 de sericit și asta este un filler simplu. Încearcă o cantitate mică de 10%-40 bază și restul pigment, vezi cum aderă. Îți va decolora pigmenții sidefați, ce-i drept. Dacă nu ai chef să experimentezi cu materialele aplică pigmentul peste un primer pentru fardul de ochi (gen Elf care e nesperat de bun pentru pretul scăzut), nu peste fond de ten. Scuză-mă că am răspuns așa târziu, blogul este în pauza și intru rar să văd comentariile.

Răspunde

Oana

Buna!! Si..Paste Fericit!! Nu stiu cand ai scris acest articol pentru ca nu are o data..asa ca imi permit totusi sa te deranjez cu o scurta intrebare…cat te-a constat transportul de la tkb??

Răspunde

Oana

Buna!! Si..Paste Fericit!! Nu stiu cand ai scris acest articol pentru ca nu are o data..asa ca imi permit totusi sa te deranjez cu o scurta intrebare…cat te-a costat transportul de la tkb??

Răspunde

Leave a Comment

Previous post:

Next post: