Cum să reuşeşti la „project pan”

Fratele de suferinţă pentru „Plăcerile cosmetice şi puşculiţă” (da, mai am nişte chestii total inutile pentru unii de adăugat înt-un articol separat), acest articol este un plan de bătaie pe care l-am pus la punct din sfaturile altora şi din ce am făcut eu până acum ca să combat „colecţionarea de produse cosmetice”.

Ideea de „project pan” bântuie pe net de ceva timp şi multe persoane au pus-o în practică cu mai mult sau mai puţin succes. Eu am avut suişuri şi coborâşuri. De multe luni sunt pusă zdravăn pe economii pentru diverse chestii. Când munceam aşa mai „freelancing” acum câţiva ani şi banii veneau mai mulţi odată sau deloc eram obişnuită să sparg sume care acum mi se par ridicole pe tot felul de chestii de care m-aş fi putut lipsi. La salariu fix este mai simplu să ţin buget şi să fiu mai disciplinată ca să pot economisi bani. Şi a început să mă enerveze şi îngrămădeala (simt că mă repet aici), vreau spaţiu, puţin şi aerisit! Şi acum pe bune, mă doare sufletul să arunc produse pe care nu am reuşit să le folosesc şi care au expirat.

Project pan-ul, menit să domolească „şopaholicele” şi colecţionarea de produse te pune să consumi produse înainte de a cumpăra altele. Este greu să schimbi obiceiuri, dar nu imposibil. Cică un „beauty hoarder ” foloseşte 20% din lucrurile pe care le are iar restul de 80% rămâne neatins.

Iată ce am făcut eu ca să consum mai cu spor ce am deja si să reduc ce cumpăr

  • am pus mai puţine produse deoparte pentru consum susţinut, nu de alta, dar să zici că te pui pe 10 gloss-uri într-o lună şi 3 palete de farduri e cam nerealizabil, când pui mai puţine sunt mai uşor de consumat
  • când vreau să cumpăr ceva ce-mi face cu ochiul mă gândesc dacă nu am cumva un produs similar; de exemplu mi se pusese rău de tot pata pe Maybelline Vivids în nuanţa Hot Plum şi l-am ţinut în mână gata să-l iau, însă am deja o nuanţă aproximativ identică deja de la altă firmă care îmi place foarte mult, de ce să nu o folosesc pe aia?
  • am zis să băgăm mai puţin produse în proiect dar de multe ori motivul pentru care renunţam la produsele pe care voiam să le consum era monotonia, aşa că mai trişam strecurând din când în când un produs care nu era la consumat; la machiaj era simplu să variez că amestecam nuanţele între ele să nu fie mereu acelaşi ruj roz sau roşu şi acelaşi fard bej şi verde, de exp.
  • motivaţia este importantă: eu nu am vrut să irosesc bani, de asemenea să-mi testez voiinţa, aş mai putea găsi şi alte motive cum ar fi să combat cumpărăturile implusive, să mă informez astfel mai bine înainte de a cumpăra ceva ca să nu mă mai trezesc cu produse aiurea şi de ce nu, în loc să-mi iau 5 gloss-uri mai ieftine să-mi iau unul mai scump care costă cât cele 5 la un loc dar pe care să-l aleg cu mare grijă şi să-l folosesc intens.
  • Şi o idee care mi se pare foarte bună, oferită de Maria în comentariu la acest post pe care vreau să o adaug în articol ca să fie mai vizibilă: să faci un calcul cu cât ai dat deja pe ce ai în colecţie. Pe mine sigur m-ar desumfla de la achiziţii pe care nu le consider esenţiale, ci doar „moft”.

Acum, cine vrea sau poate să ia tot ce apare nou sau să aibă toate nuanţele unui produs … ar trebui să mă adopte! Ajut la consumat 🙂

Ştiu că sunt oameni care mor de foame sau care nu au văzut un săpun în viaţa lor şi este cam aiurea să dedic energie unor sfaturi care să descurajeze acumularea de cosmetice dar… nu putem salva toţi lumea. Dar dacă oricare din sfaturile scrise aici ajută … de ce nu! Mă pot gândi la o tonă de alte lucruri mult mai frivole cărora le-aş putea dedica timpul.

{ 5 comments… read them below or add one }

Deena

Project pan freak here!:)) Foarte corect tot ce zici tu. Le cam aplic si eu pe toate. Recunosc ca mai nou rujurile sunt pierzania mea. Problema e ca uneori ratiunea trebuie sa duca niste lupte crunte. Mai ales cand distractia mea e sa citesc bloguri de beauty si sa ma uit pe canale de youtube.:)) Numai ieri vazand un clip cu dupes pentru blushuri am mai adaugat 3 pe wishlist. Dupa care le-am taiat. Pe bune??Am terminat un blush in viata mea. Si a durat 4 ani. FOLOSIT ZILNIC. Ca nu aveam altul!!Acum am deja vreo 5 sau 6….Myep!!E o boala jur. Inainte cand ma uitam la colectii cat dulapul ziceam „vreau si euuu” si ma duceam sa mai iau un ruj, un fard un ceva. Acum zic:”femeia aia e mai dusa decat mine” si ma mai dau cu un strat de ruj din alea pe care le am deja. Makeup makes me happy si nu o sa renunt vreodata la el dar un pic de moderatie nu imi strica. Recunosc ca astept cu nerabdare sa mi se termine iluminatorul (va mai dura cateva luni) ca sa imi cumpar Mary Lou Manizer…Recunosc ca mi-as mai lua din toate multe dar ma gandesc ca NU ARE ROST! Bafta multa, iti tin pumnii si te incurajez de pe margine. Si bine zici, oricum ajungem sa dam banii aia tot pe superficialitati!:)))

Răspunde

Anais

E buna faza cu unul scump in loc de 5 ieftine dar cand ai deja 20 si te mananca portofelul nu prea-ti vine sa iei unul scump caci tot rar va ajunge sa fie folosit. Oricum sunt bune sfaturile si cu acel „sa-mi testez vointa” mi-ai apasat un buton….

Răspunde

Maria

Foarte bune sfaturi. Inca unul de la mine – daca ma mananca portofelul sa-mi mai cumpar ceva cosmetice, iau un calculator si incep sa calculez cati bani am cheltuit deja pe potiuni colorate si parfumate. De cele mai multe ori nu parcurg jumatate din colectie si deja ma trezesc la realitate 🙂

Răspunde

Gabriela

Maria, ce idee senzaţională, nu m-am gândit la asta! Categoric dacă aş face un calcul cât am cheltuit deja pe ce am mi-ar dispărea cheful sa iau chestii care nu sunt necesare. O voi adăuga în articol, dacă nu te deranjează.

Răspunde

Sadie

Ah, eu am zis ca daca scriu pe blog lunar ce imi iau, cu preturi cu tot, si pot realiza un calcul simplu ca sa vad cat cheltui pe prostii, poate, poate… dar nu prea a functionat.
Ce-i drept, si eu ma abtin acum de la farduri si de la rujuri, ca am multe, multe. Dar tot se gasesc o gramada de prostii de cumparat.

Răspunde

Leave a Comment

Previous post:

Next post: