Adevărul are mai multe feţe

Când am început blogul, unul dintre obiectivele mele principale era să împărtăşesc cunoştinţele pe care le-am acumulat despre machiajul mineral. Mai precis, doream să contribui la efortul de auto-educare. Şi acum sunt multe persoane care cred că produsele de machiaj mineral oferite de L’oreal şi Sephora sunt reprezentative pentru machiajul mineral. Cine citeşte de mai mult timp blogul ştie că există şi produse fără talc, bismut, parabeni etc.

Se poate fără aceste ingrediente? Da, se poate. Produsele nu se strică (decât în cazul în care conţin anumite substanţe obţinute din cereale care au durată de viaţă limitată), nu costă o avere şi nici nu cauzează probleme dermatologice, ci dimpotrivă, îmbunătăţesc aspectul pielii. De curând o prietenă mi-a spus că în perioadele în care nu foloseşte fond de ten mineral tenul ei, care-şi revine după o lungă bătălie împotriva acneei de natură infecţioasă, cam pierde lupta cu coşurile.

Am trei subiecte pe care vreau să le ating în acest articol: substanţele ascunse, nanoparticulele şi atenţionările pentru anumiţi pigmenţi.

Să le iau pe rând.

1. Ce aţi zice dacă în produsul de machiaj mineral preferat ar fi parabeni? Este posibil aşa ceva? Evident. Putem lua un produs de machiaj mineral şi în acelaşi timp putem lua o mare plasă. Aţi observat că toate companiile de machiaj mineral au o zonă unde spun ce nu folosesc? Adică „no bismut, no carmine, no dyes, no parabens, no crap, no junk, no Jesus Christ in makeup, no nanos etc.” Cam acesta este conceptul de marketing pe baza căruia se vinde machiajul mineral. Marile companii cosmetice nu ne spun aşa ceva, tac chitic şi-şi promovează liniile de machiaj mineral pe cârca producătorilor care-şi controlează cu adevărat ingredientele. Ce rost mai are să spună şi ei, de vreme ce asocierea machiajului mineral cu puritatea este deja bătută-n cuie cu sudoarea altora?

Răsfirând prin lumea pigmenţilor pentru machiaj, am întâlnit multe tipuri de pigmenţi care conţin exact substanţele pe care vrem să le evităm. Bun, eu mă uit la foaia de date de siguranţă, dar nu toate persoanele care realizează machiaj mineral se uită la detaliile tehnice ale pigmenţilor. La categoria unde sunt superbele sortimente de mica în cele mai atrăgătoare culori sunt varietăţi şi cu parabeni, şi cu bismut, nu doar cu oxizi de fier. Aşa că o persoană bine intenţionată cu un reţetar de machiaj mineral poate pune pe picioare o companie de machiaj mineral în care sunt de fapt utilizate aceste substanţe fără a fi menţionate. Multe tipuri de mica colorată sunt obţinute prin îmbrăcarea particulelor de mica cu coloranţi (F,D&C dyes) şi parabeni. Mai ales în situaţii de private labeling, când nu există libertatea deplină de selecţie a ingredientelor, companiile mânate de dorinţa de profit ne pot vinde cioara vopsită pe post de privighetoare.

Ce mai contează nişte parabeni în fardul de obraz în condiţiile în care plutim în jeg şi substanţe cancerigene şi atunci când inhalam oxigenul atât de necesar? Contează doar dacă ai făcut o alegere conştientă pentru un produs şi de fapt ţi s-a vândut mai mult decât ai vrut.

2. De ce multe companii precizează că nu folosesc nanoparticule în produsele lor?

Majoritatea substanţelor folosite la machiajul mineral au particule ce se măsoară în microni. Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât substanţa este mai fină şi mai mătăsoasă. Pe mine mă amuză când citesc că produsele sunt realizate din minerale pure din pământ „măcinate” pentru că dacă ar fi doar măcinate (crushed) fără a fi aduse la o mărime măsurabilă în microni particulele ar fi cam abrazive şi ne-ar face nişte micro-tăieturi pe moacă de ne-am potoli cu mineralele pure din pământ.

Ingredientele din care se realizează machiajul mineral au particule măsurate în microni. 10, 20, 30, 40 de microni ş.a.m.d.

„Micronized” şi „nanosized” înseamnă acelaşi lucru? Nu, micronized se referă la o mărime de 3 microni sau mai puţin a particulei, care nu poate penetra pielea. Nanosized înseamnă mai mic de un micron. Când vine vorba de substanţe cu particule mai mici de un micron, experţii atrag atenţia că aceste particule pot fi inhalate şi pot astfel penetra plămânii cauzând afectarea ţesuturilor pe termen lung. Atenţionarea este momentan bazată pe ipoteze, nu sunt studii clare în acest sens. De aici necesitatea de a menţiona evitarea nanoparticulelor în produse. Ceea ce nu spune nici unul dintre aceşti experţi este că suntem înconjuraţi de miliarde de nano-particule de praf, polen, etc. pe care le inhalăm minut de minut.

De ce sunt folosite totuşi minerale sub formă de nanoparticule, în special cele ce oferă protecţie solară?  Acestea (mai precis titanium dioxide şi zinc oxide, pe care le-am menţionat într-un articol precedent) au efect puternic de albire în mod normal. Dar dacă au particule atât de mici, se topesc în piele (la propriu), nu mai au efect de albire în  loţiuni  şi nici în cazul machiajului mineral destinat persoanelor de culoare, nu mai lasă dâre albe pe piele şi nici nu dau pielii o tentă cenuşie.

FUN FACT: Particulele mai mari sunt reţinute în căile aeriene de către cili şi sunt expluzate prin expiraţie, strănut sau tuse. Fumatul distruge cilii. Efect? Plămânii sunt mult mai expuşi, nu doar la nanoparticule, ci şi la microparticule.

3. O altă atenţionare trebuie făcută pentru trei pigmenţi folosiţi în machiajul mineral şi nu numai. Ultramarine blue/violet şi ferric ferrocyanide (tot o varietate de albastru) nu sunt recomandaţi pentru utilizarea pe buze, adică pe mucoase. Asupra celui mai utilizat pigment verde, chromium oxide green, planează acuza de carcinogenicitate (pe care eu personal nu o consider viabilă după ce m-am documentat puţin). Şi aici totul depinde de noi. Mai precis de alegerile pe care le facem, de preferinţele noastre şi evident, de grija cu care ne documentăm atunci când cumpărăm produse.

Dacă alegeţi machiajul mineral ca alternativă mai pură, citiţi cu atenţie lista de ingrediente şi cumpăraţi doar produse la care vânzătorul/producătorul menţionează clar ce conţine produsul. Ideal ar fi ca la fiecare produs să fie prezentată lista de substanţe incluse, mai ales în cazul produselor comercializate online şi vă sfătuiesc să cereţi această listă, aşa cum apare ea pe eticheta produsului.

{ 10 comments… read them below or add one }

Aurora

Foarte bine documentat articolul, informatiile sunt foarte utile.
Vreau sa spun ca datorita tie am inceput sa folosesc produse de machiaj minerale de la tanf, sunt primele folosite si nici nu ma tenteaza sa mai incerc altele, deocamdata sunt indragostita de ele.Si vreau sa iti multumesc pentru asta!
Fondul de ten mineral de la tanf e singurul cu care tenul meu dificil cu tendinte acneice se impaca bine. Sunt de cea mai buna calitate, produse minerale cu adevarat. Si tipa care le face e o persoana deosebita.
In alta ordine de idei, desi cred ca am mai zis deja in alt post, imi place mult de tot blogul tau si felul cum scrii! Tine-o tot asa!

Răspunde

MooNy

Unele chestii sunt supra-mediatizate pe degeaba. Atat tam-tam se face in jurul cosmeticelor, insa nimeni nu zice nimic ce de „parabeni” si „nanochestii” se gasesc in mancare, in apa, in aer.

Inainte de a arunca vina cancerului pe conservantii cosmeticelor, uitat-iva mai de aproape la sticla cu ketchup sau borcanul de ceva luat de la magazin. Sau pe eticheta ciocolatei si inghetatei care va gadila papilele gustative. Sau pe legumele si fructele de pe piata si din supermarketuri. Chestii care ajung IN corpul vostru. Cantitatea de conservanti si nanoparticule din mediul care va inconjoara, pe care il respirati si mancati afecteaza la infinit mai mult decat cantitatea de machiaj pe care o folositi. Afecteaza mai mult decat toti parabenii si SLSul din lume.
Incetati sa mai aalizati pigulitor o eticheta si aveti grija de frumusetea care vine din interior.

Răspunde

tanya

recunosc ca , am inceput sa urmaresc blogul tau de foarte putin timp, eram in cautarea pensulelor si asa am dat de un review la pensulele de pe ebay.A doua zi am si dat comanda, in 2 saptamani stateam si le admiram. Am urmarit tot blogul intr-o seara si de atunci in fiecare dimineatza accesez ca sa vad ce si cum.Datorita tie, am scos din cutiuta cu chestii cosmetice utilizate cel mai putin, fardul de obraz Mineral de la L’oreal si m-am uitat mai atent la el. A inceput sa ma tenteze ideea de a incerca mai multe produse cosmetice minerale si cred ca sunt pe calea de a realiza acest lucru.As vrea sa incerc si eu produsele de la tanf si am vazut ca ai si facut intr-o zi un sondaj referitor la produsele minerale. Ziceai ca o sa incep sa aduci produse, daca ceva poti sa ma inscrii si pe mine pe lista ta de clienti ;).

Răspunde

Gabriela

Mă gândesc să aduc ingrediente din care să-şi facă fiecare acasă farduri de pleoape, dar va mai dura ceva, momentan am banii băgaţi în alte chestii

Răspunde

clara

foarte frumos articolul, ar trebuie sa l citim 10 ori! eu m-am decis acum 3 ani sa arunc toate cosmeticele si usor usor mi-am luat de la nvey eco, dr hauska, logona -rujuri, … dar de farduri inca nu m-am apucat -imi plac dar sunt mereu pe fuga… dupa concediu vreau sa imi achizitionez unele minerale de la ce firma on line sa cumpar
multumesc frumos pt raspuns!

Răspunde

Gabriela

Cum ziceam eu nu am încercat produsele care se găsesc în România din cauză că am avut posibilitatea de a lua din străinătate la preţuri bune şi am avut de unde alege ce am vrut.
Deci din România momentan nu-ţi pot face o recomandare bazată pe propria experienţă.

Răspunde

serena

Blogul tau m-a cucerit! In special articolele despre machiajul mineral.Tu m-ai ajutat (indirect)sa iau decizia de a ma aventura si sa incerc si eu sa fac o mica afacere cu ele. Eu sunt o mare fana a acestui tip de machiaj, drept care le si comercializez si eu de putin timp. Le import din UE si le ambalez eu, ca sa pot obtine preturi mai mici. Recunosc, merge cam greu, caci multe cliente nu fac deosebirea intre farduri minerale si farduri cu minerale, multe cliente vor brand-uri celebre si sunt sceptice cand e vorba de o firmulita mica ca a mea…insa, am avut surpriza placuta sa fiu sunata si contactata pe mail de persoane care voiau informatii, care voiau sa stie cat mai multe despre aceste produse, sa afle care este diferenta intre un machiaj mineral si unul clasic. Am participat si la o expozitie cu ele, au fost admirate si testate de catre foarte multe fete, femei, care initial pareau foooarte sceptice si oarecum iritate de ideea :”iar organic??? precis este scump!”. in final au fost foarte entuziasmate si mirate ca nu sunt asa de scumpe cum credeau ele 🙂
Am vazut ca pe lista ta neagra de ingrediente se afla un component si anume carminul. De ce nu-l recomanzi? Unul dintre blush-urile pe care le vand eu, il contine. Este obtinut din pisarea carapacei unei insecte (cosenila), in care se fixeaza mineralele. Are vreun efect negativ? Eu nu am gasit nimic contra acestui ingredient, in afara de faptul ca nu s-ar potrivi cu conceptiile celor care sunt vegetarieni.
Din partea mea, o floare si o imbratisare pentru pasiunea ta pentru aceasta „manie”

Răspunde

Gabriela

Carminul este menţionat în articolul despre ingredientele de origine animală în cosmetice. Nu l-am pus pe o listă neagră, ci pe o listă cu scop informativ. Unele persoane pot avea o reţinere gândindu-se că întreţin, prin consumul produselor ce conţin carmin, o industrie care omoară tone de insecte doar pentru a obţine pigmentul. Dar aici este alegerea fiecăruia, depinde foarte mult principiile individuale. Carminul nu este nociv, se află şi-n iaurtul cu fructe pe care îl consumăm, este unul dintre cei mai utilizaţi pigmenţi.

Răspunde

cris

buna! imi poti recomanda un fond de ten mineral bun? adica si eu am probleme cu acneea si mi-ar placea un astfel de fond de ten

Răspunde

Gabriela

cris, ca să nu te ameţesc eu cu răspunsul, caută pe site „fond de ten mineral” şi îţi vor apărea articole. Momentan din cele care se găsesc în România îţi recomand The All Natural Face (adică TANF, cum îi zicem noi). Când voi fi încercat şi alte oferte voi putea oferi o opinie. Dar nu uita că fiecare are o experienţă personală cu produsele iar eu am un ten diferit de al tău.
PS. Scuze pentru răspunsul întârziat.

Răspunde

Leave a Comment

Previous post:

Next post: